Click pentru mai multe produse
Nu au fost găsite produse.

Cum sa alegi o chitara acustica

Inca de la inceputul secolului XX  chitara acustica este una din cele mai iubite si mai apreciate  instrumente muzicale. Influenta acestui instrument este imensa.Sunetul de chitara acustica  este intalnit astazi, in aproape toate stilurile muzicale ( muzica etnica , jazz, rock, blues, country, folk, bluegrass,  pop etc. )

Achizitionarea unei chitare acustice poate deveni, in schimb,  o experienta coplesitoare. Varietatea de materiale, forme si specificatii poate deruta un cumparator. Acest tutorial incearca sa va initieze in lumea frumoasa  si fascinanta a chitarei si sa va usureze cumva experienta achizitionarii acestui instrument. 

Odata  ce veti intelege elementele de baza despre cum este proiectata si construita  o chitara acustica veti putea vedea si auzi diferente subtile, care va vor ajuta sa alegeti cea mai buna chitara pentru nevoile dumneavoastra. 

Corpul chitarei acustice

Corpul chitarei este poate cea mai importanta si mai definitorie componenta .

Dimensiunea, forma si constructia corpului influențează  foarte mult, atat sunetul cat si posibilitatea de redare a instrumentului. 

Corpul chitarei este compus din fata de rezonanta ( sau top ), laterale si spate. Partea inferioara a fetei de rezonanta dezvaluie o retea de sipci, lipite de aceasta, care nu fac altceva decat sa ofere rezistenta si sa “ defineasca “  sunetul chitarei.

Corzile sunt ancorate de corp prin calus ( sau bridge ).  Acesta este de cele mai multe ori fabricat din esențe dure de lemn ( palisandru, abanos, pao ferro, etc ) . Bridge-ul transmite vibratiile corzilor, fetei de rezonanata, rezultand astfel fenomenul de proiectie a  sunetului. 

Materialele folosite la constructia corpului influenteaza intr-un mod aproape radical sunetul chitarei. 

In general corpul chitarelor de calitate superioara ( scumpe )  sunt realizate din lemn masiv in timp ce modelele mai accesibile sunt construite din placaj laminat.

Desi nu sunt la fel de rezonante ca chitarele acustice din lemn masiv, cele fabricate din laminat sunt mai rezistente si mai putin predispuse la fisurare, fenomen care poate aparea la schimbarea brusca de mediu. Chitarele  din lemn masiv tind sa “ imbatranesca “ cu varsta si sa capete un sunet mult mai cald si o rezonanta si mai puternica spre deosebire de cele din laminat care vor suna la fel in toata existenta lor. De asemenea,  in ultimii ani,se poate observa folosirea de  materiale alternative la constructia chitarelor cum ar fi : fibra de carbon, plastic si chiar metal. 

Cele mai folosite esente de lemn la constructia chitarelor sunt: 

Molid - folosit la constructia fetei de rezonanta ( top ) - are un sunet puternic si  echilibrat.

Cedru - folosit la constructia fetei de rezonanta ( top ) - are un sunet cald si echilibrat. 

Mahon - folosit la constructia spatelui si lateralelor dar si la constructia gatului - are un sunet intunecat si cald. 

Palisandru - folosit atat la constructia corpului cat si la cea a tastierei - are un sunet plin de armonice, cu joase proeminente, cald si extrem de versatil. 

Artar - folosit la constructia spatelui si lateralelor - are un sunet puternic, cu foarte multe medii. 

Tipuri de chitare acustice ( dupa forma corpului ) 

In timp ce dimensiunile pot varia de la un producator la altul se pot totusi generaliza cateva modele ( tipuri ) de chitare acustica : 

Dreadnought -  poate cel mai popular model de chitara acustica -este o chitara cu un corp mare ce  ofera un sunet robust ,cu inalte cristaline si medii proeminente. Sunt intalnite in mai toate stilurile muzicale de la country, blues, folk si pop. 

Orchestra model sau Grand Auditorium - este o chitara de dimensiuni medii - ce ofera un sunet echilibrat, transparent, cu armonice si sustain. De obicei are o scala mai mica decat celelalte tipuri de chitare, ceea ce o face sa fie preferata in stilul ciupit ( fingerpicking ) 

Parlour - este chitara cea mai mica ca si dimensiune a corpului - are un sunet nu foarte puternic , focalizat si echilibrat - In general sunt ideale pentru stilul ciupit ( fingerpicking ) 

Concert sau Model “O“ - Putin mai mari ca si dimensiuni, decat modelul “Parlour” au un sunet echilibrat si transparent . 

Grand Concert sau Modelul “OO” - acest model se bazeaza pe forma chitarei clasice . Are un sunet rotund, echilibrat si transparent .

Jumbo si Super Jumbo - sunt cele mai mari chitare acustice si au un sunet extrem de  puternic, cu frecvente joaste robuste, si medii proeminente. Sunt ideale pentru stilul de interpretare strumming. Ele se regasesc cel mai adesea in muzica country . 

Double-six - sunt chitare acustice cu forme de corp ce pot varia de la un producator la altul dar care au intotdeauna 12 corzi ( corzile Mi si Si -  pereche, acordate la fel si restul Sol, Re, La, Mi - pereche acordate la o octava diferenta ) Datorita corzilor dublate sunetul este extrem de puternic si bogat. 

Chitare Resonator - sunt chitare acustice care se deosebesc in primul rind prin faptul ca au corpul de regula fabricat din metal. Sunetul lor este puternic, cu medii proeminente si armonice evidente. Sunt de regula intalnite in musica bluegrass, country si blues. 

De asemenea chitarele  se mai pot clasifica in doua mari tipuri

Chitare acustice - sunt 100 % acustice ,  ele nu beneficiaza de nici un tip de doza piezzo sau sistem de pre-amplificare , captarea sunetului  in cazul unei reprezentatii live, putandu-se efectua doar cu ajutorul unor microfoane externe. 

Chitare electro-acustice - sunt chitare care au in dotare doze piezzo si sisteme de pre-amplificare. Daca doriti sa va prezentati cu chitara in public, cu singuranta acest  model de chitare este ideal pentru dumneavoastra. 

Acordajul chitarelor

Acordajul standard ( de sus in jos  ) este : E ( Mi ), A ( La ), D ( Re ), G ( Sol ), B ( Si ), e ( mi ) 

Alte acordaje: 

  • D, A, D, G, A, d ( folosit in muzica celtica si irlandeza ) 

  • open G - D,G,D,G,B,d - ( folosit in blues, country, bluegrass )

  • open A - E,A,C#,E,A,e- ( folosit in blues, country, bluegrass ) 

  • standard E- flat: Eb,Ab,Db,Gb,Bb,eb ( de obicei folosit in  blues si rock ) 

  • drop D : D,A,D,G,B,e ( folosit in rock si metal ) 

Accesorii pentru chitara acustica

Atunci cand doriti sa achizitionati o chitara acustica nu trebuie sa uitati si de restul de accesorii neaparat necesare

O husa ( soft bag ) sau o cutie rigida ( case )  va protejeaza investitia si va ajuta sa transportati instrumentul in conditii de siguranta. 

Corzi de rezerva - durata de “viata “ a corzilor fiind mica ( aprox. 3-4 saptamani ) trebuie sa aveti tot timpul la indemana macar un set de corzi de rezerva.

Un acordor ( tuner ) - care sa va usureze procesul de acordare a instrumentului.

Pene pentru chitara - incercati modele si tipuri diferite pentru sunete cat mai variate. 

Alte accesorii utile: un stativ pentru chitara, solutii de curatare si intretinere si un capodastru. 



Citește mai multArată mai puțin

Meniu

Creați un cont gratuit pentru a salve produse favorite.

Autentificare

Creați un cont gratuit pentru a utiliza wishlist-urile (liste de produse dorite).

Autentificare